Ladda en elbil

Charging a Tesla

Hur laddar man en elbil eller laddhybrid?

Funderar du på att byta från en bensin- eller dieselbil till en elbil eller funderar du kanske på att hyra en elbil hos Budget innan du köper? En av de vanligaste frågorna som förare ställer innan de hyr eller köper en elbil är: Hur laddar jag min bil och hur långt kan jag köra med den?

Oro för laddning och räckviddsångest minskar i och med att offentliga laddningsnätverk byggs ut, tillförlitliga reseplaneringsappar undanröjer oron över att behöva leta efter en laddplats och förbättringar av batterierna förlänger avståndet en elbil kan köra.

A car parks at an EV charging station

Hur man hittar laddstationer för elbilar

Tillgång till information om var laddplatser finns är nyckeln till reseplanering och till att ha tillräcklig självständighet på resor. Innan du hyr rekommenderar vi att börja med att söka efter den laddplatsleverantör som har det tätaste laddningsnätverket längs din rutt och på din destination.

Som alternativ kan du även göra en snabb sökning efter laddstationer med hjälp av en laddningsapp som Chargemap.

Se din närmaste laddstation för elbilar via Shell Recharge Network

Shell Recharge Network förenklar planeringen av din resa med en eldriven hyrbil genom att hjälpa dig att hitta offentliga laddstationer i närheten under din bilresa.

Nätverket ger dig tillgång till fler än 500 000 offentliga laddplatser över hela Europa och i andra länder. Kartan visar tillgänglighet i nära realtid för varje laddningsplats, tillsammans med priset, laddaren och tillgängliga anslutningstyper och hastigheter.*

*Full laddning tar cirka 3–4 timmar med 7 kW- eller 22 kW-laddare. Dessa är vanligtvis tillgängliga vid stormarknader och fritidsanläggningar. 50 kW-likströmsladdare kan normalt ladda från 0 % till 80 % på cirka 30 minuter och ultrasnabba 150 kW-laddare som är tillgängliga på Shell-bensinstationer kan leverera laddning upp till tre gånger snabbare. Laddningstider är beroende av bilmärke och -modell.Laddning av eldrivna hyrbilar på ett enkelt sätt

Under utvecklingen av eldriven bilteknik tillverkades laddningskablar utan tanke på en universell kontakt som skulle kunna passa alla elbilar. Nu har dock Type 2-kabeln med sju stift blivit en europeisk standard och alla bilar som tillverkas i Europa idag har denna kontakt.

De flesta bilarna har minst två kontakttyper och det finns adaptrar som är lätta att använda.

Det finns laddningshastigheter på tre nivåer och därför kan du hantera din elbilsladdning efter behov.

En Renault Zoe laddas vid en offentlig laddplats för elbilar

Offentlig laddning

Det blir allt enklare att använda det offentliga laddningsnätverket tack vare utbyggnaden av nätverket med laddstationer, i synnerhet i stadskärnor, vilket möjliggör laddning när du är ute och kör.

Offentliga laddplatser erbjuder både normala laddningshastigheter och snabbladdning. Offentlig laddning kan vara mellan 3 och 10 gånger snabbare, beroende på leverantören av laddplatsen och de typer av laddare bilarna använder.

En elbil laddas i en snabb laddstation

Snabbladdning

Det här är en typ av laddning på en offentlig plats och med högre effektnivåer, vilket innebär ett en komplex elinstallation krävs. Med detta system tar det 5–30 minuter att ladda ett batteri till 80 %, beroende på typ av laddare, kabel och bilens kapacitet.

En Citroën C4e vid en laddplats

Hur lång tid tar det att ladda en elbil eller laddhybrid?

Laddningstider är beroende av batteriets kapacitet såväl som kraftkällan. Laddning med likström är snabbast, men det är inte möjligt med vissa bilar eller laddstationer. Laddning med växelström är vanligare. Beroende på laddningseffekten kan laddning av exempelvis en Renault ZOE ta mellan 2,5 timmar (22 kW) och 4,5 timmar (11 kW).

Hemmaladdning med en kabel med en vanlig jordad stickkontakt är den långsammaste metoden för att ladda en elbil och kan ta upp till 24 timmar.

Användning av en 7 kW-laddbox i hemmet gör det möjligt att ladda en bil fullständigt över natten.

Med en ”snabbladdare” på en offentlig laddstation som erbjuder hastigheter på upp till 50 kW kan en eldriven Vauxhall Corsa laddas till 80 % på endast 30 minuter (källa: The AA).

Hur man laddar en elbil

Påbörja laddning

 • Parkera bilen och stäng av motorn.
 • Om ingen kabel är ansluten till laddstationen kan du använda bilens kabel.
 • Rulla ut kabeln fullständigt för att förhindra att den överhettas.
 • Aktivera laddstationen med hjälp av elleverantörens app.
 • Koppa in kontakten i laddstationen.
 • Sätt i kontakten i bilen laddningsuttag.
 • Laddningen startar automatiskt.

När bilen är laddad

 • Koppla ut laddningskabeln ur bilen.
 • Dra ut kontakten ur laddstationen.
 • Förvara laddningskabeln i bilens bagageutrymme.

Boka en bil eller lastbil

 1. Hämtas

  Sverige

 2. Återlämnas

 3. Sök

  • Ange ditt födelsedatum om du är under 30 år. ?
  • DRIVER’S DATE OF BIRTH: