Hyrbilsguide - Budget Biluthyrning

Förord

Uthyrning av bilar och transportbilar ökar, oavsett om det gäller arbete eller fritid, att din egen bil inte är tillgänglig eller inte passar för uppgiften eller kanske på grund av att du inte vill ha besvär och utgifter med att äga en.

Det är inte komplicerat att hyra en bil eller transportbil, särskilt inte om du följer några enkla steg. Den här guiden förklarar allt du behöver veta om att hyra en bil – hemma eller utomlands.

Om Leaseurope

Leaseurope består av 47 medlemsorganisationer som representerar biluthyrningsbranschen, både för lång- och kortvarig uthyrning, i de 34 europeiska länder där de finns. Omfattningen av produkter som Leaseuropes medlemmar erbjuder sträcker sig från hyrköp och finansiell leasing till operationell leasing av alla kategorier av tillgångar (fordon, utrustning och fastigheter) bland annat korttidshyra av bilar, transportbilar och lastbilar. Man beräknar att Leaseurope representerar ca 96 % av den totala europeiska uthyrningsmarknaden och de företag som är representerade via sina medlemsorganisationer hade 2008 nya uthyrningsvolymer på över 330 miljarder €.

Federationens uppgift är att representera den europeiska leasing- och biluthyrningsbranschen, och att säkerställa att branschens röst blir hörd av europeiska och internationella beslutsfattare. Leaseurope arbetar också för att stödja leasing- och biluthyrningsprodukter och tar fram europeisk statistik som beskriver de marknader man representerar.

Beställa en bil

Om du bokar eller genomför en bilhyra via telefon, lyssna noga till vad som ingår och inte ingår. Du kan be om ytterligare information via e-post eller be om adressen till en webbplats där du kan få tillgång till hyresvillkoren. Lägg noga märke till vad som ingår och inte ingår i hyrespriset, t.ex.:

 

 • Ingår obegränsad körsträcka i hyran?
 • Hur stor är självrisken?
 • Ingår moms?
 • Måste du betala en extra avgift för läget (gäller på många flygplatser)?
 • Finns det några begränsningar i samband med priset (när det gäller t.ex. helgpriser måste du normalt lämna tillbaka bilen före en viss tid måndag morgon)?
 • Kostar det extra att hämta och lämna bilen på olika platser?
 • Kostar det extra att resa till ett annat land?


Det är viktigt att välja rätt bil för dina behov. En biluthyrare kan inte alltid garantera ett visst bilmärke eller modell, men du bör välja den fordonskategori som bäst passar dina behov, särskilt om du har bagage och passagerare. Om du vill hyra ytterligare produkter, t.ex. bilbarnstolar, snökedjor eller GPS, fråga om dessa när du gör din bokning och se till att du känner till eventuella extra kostnader.

Vilken dokumentation behöver jag?
Du behöver ett körkort för den typ av fordon du hyr, ett europeiskt ID-kort och/eller pass, och möjligen andra dokument t.ex. giltig el- eller vattenräkning etc. Om du har ett körkort med foto måste du ta med både fotokörkortet och pappersmotsvarigheten. Kontrollera med din biluthyrare om du behöver något mer när du bokar bilen. Hos de flesta biluthyrare behöver du till exempel ett giltigt kreditkort och om det gäller värdefulla fordon kan det behövas flera kreditkort.

Ta med bilen utomlands
Om du planerar att köra din hyrbil till ett annat land måste du informera biluthyraren eftersom du behöver deras tillstånd. Om de tillåter att du tar med fordonet utomlands kan de se till att du har rätt fordonsdokumentation, motor- och haveriförsäkring.

Se till att du känner till trafikreglerna i de andra länder du besöker; det kan t.ex. vara nödvändigt att ha med reflexjackor till dig och dina passagerare, eller varningstrianglar. Din biluthyrare kan hjälpa dig med de krav som landet du reser till har. Du kan också hitta information hos de nationella motor-/turistorganisationerna på:
www.fiabrussels.com/en/about_us/european_member_clubs/

 

Vid hyresdisken

Skriva under hyresavtalet
Hyresavtalet är det formella kontraktet mellan dig och biluthyraren och fastställer vilka villkor som gäller för användning av hyrbilen. Där ingår information om bilen, vilken hyra ni kommit överens om och eventuella ytterligare villkor, samt när hyresperioden börjar och slutar. Se alltid till att ha gott om tid när du ska hämta bilen och läsa igenom hyresavtalet. Se till att du förstår villkoren i hyresavtalet innan du skriver under det.

Du bör också tänka på följande:

Körsträcka
Om du måste betala extra efter en viss körsträcka, se till att du vet hur mycket du kan köra per dag och hur den extra körsträckan räknas ut och debiteras. När du hämtar och lämnar bilen ska du kontrollera att körsträckan framgår tydligt av hyresavtalet.

Krockskade- och stöldförsäkring
Du ansvarar för eventuell stöld och hela kostnaden för skada på hyrbilen fram till dess att bilen återlämnas eller hämtas, och tills den har inspekterats av personal hos biluthyraren. För att skydda dig mot denna potentiella kostnad kan biluthyraren erbjuda krockskade- och stöldförsäkring, vars villkor framgår av hyresavtalet.

Om du tecknar denna försäkring minskar ditt ansvar till det maximibelopp som framgår av hyresavtalet.

Stöldförsäkring
Stöldförsäkringen gäller om hyrbilen blir stulen eller någon skadar den vid ett stöldförsök. Om du har tecknat denna försäkring minskar du ditt ansvar till den självrisk som framgår av hyresavtalet.

Undantag från stöld- eller krockskadeförsäkringen
Du bör kontrollera om det finns några undantag i din försäkring, t.ex. skador på vindrutor, däck eller tak. Se alltid till att du vet exakt vad som ingår och inte i de försäkringar som biluthyraren tillhandahåller. Om det är något du inte förstår avseende försäkringarna eller är osäker på vad som ingår, be hyresfirman om en förklaring innan du skriver under avtalet.

Bränsle
De flesta biluthyrare erbjuder olika möjligheter när det gäller tankning av bilen. Det finns oftast tre olika möjligheter att välja mellan:

 • Köp en tank bränsle från biluthyraren och återlämna fordonet tomt
 • Kör iväg bilen med full tank och återlämna den med full tank
 • Betala biluthyraren för det bränsle du använder


Innan du hyr en bil bör du kontrollera med biluthyraren vilken policy de har för tankning och kontrollera bränslenivån både vid hämtning och lämning. Kontrollera vilken slags bränsle bilen använder när du hämtar den. Många transportbilar och allt fler personbilar körs på diesel. Att tanka bensin i en dieselmotor eller diesel i en bensinmotor orsakar allvarliga skador, som du är ansvarig för. Om du är osäker på vilken typ av bränsle fordonet behöver, kontrollera med biluthyraren innan du påbörjar din resa.

Inspektera bilen

En biluthyrare bör tillhandahålla en ren, modern och säker bil som har kontrollerats noggrant före varje hyresperiod.

Gör en noggrann inspektion av bilen när du hämtar den genom att gå runt hela bilen och titta efter tecken på skador. Se upp för repor, bucklor eller slitage, oavsett hur små, och se till att dessa noteras på hyresavtalet. Glöm inte att även kontrollera interiören, och kontrollera om det finns ett reservhjul och verktyg. Se till att eventuella skador noteras ordentligt på hyresavtalet och att du är helt nöjd med bilens skick innan du skriver under.

Om du inte kan inspektera fordonet på grund av dåligt väder eller dålig belysning, se till att detta noteras på hyresavtalet. Du måste emellertid inspektera bilen inom en rimlig tidsperiod efter att du tagit emot den och se till att omedelbart informera biluthyraren om du upptäcker några skador. Om du inte gör detta kan det innebära att du blir ansvarig för alla nya skador som återfinns på bilen i slutet av hyresperioden – med andra ord eventuella skador som inte noterades på hyresavtalet vid hyrestillfället.

Under hyresperioden

Vad händer om ett haveri inträffar?
De flesta hyrbilar är berättigade till vägassistans. Om detta gäller bör du kontrollera vilket vägassistansföretag biluthyraren använder och se till att du har kontaktuppgifter. Om det inte gäller ska du fråga biluthyraren.

Vad händer om olyckan är framme?
Om du råkar ut för en olycka får du inte ta på dig ansvaret för eventuell tredje part som är inblandad i olyckan. Du bör notera namn och adress på alla inblandade, inklusive vittnen, och genast ringa biluthyrarens närmaste kontor. Du måste också fylla i en olycksrapport när du återlämnar bilen.

Trafikförseelser
Om du begår en trafikförseelse när du befinner dig i en hyrbil, ska du vara medveten om att du kan bli ansvarig för eventuella ytterligare kostnader utöver dina böter. Varje förseelse hanteras och bearbetas olika, beroende på typ av böter och vilken biluthyrare du har anlitat.

Återlämna bilen

Du måste återlämna bilen i gott skick. Du är ansvarig för eventuell reparation eller renovering i händelse av skada eller vandalism.

Skada
Se till att du har gott om tid − särskilt om det är mycket att göra på uthyrningsstället, t.ex. på flygplatser − när du lämnar tillbaka bilen. Se till att bilen blir inspekterad av biluthyrarens personal och att du både godkänner, noterar och skriver med avseende på eventuella skador på alla exemplar av hyresavtalet. Om du råkat ut för en olycka måste du fylla i och underteckna en olycksrapport.

Om du har orsakat mindre skador på bilen kanske biluthyraren inte reparerar fordonet direkt och gör en uppskattning av vad det kommer att kosta att reparera bilen. Alternativt kan vissa biluthyrare få en offert från sitt garage för den faktiska reparationskostnaden. Om du återlämnar bilen med skador som gör att bilen inte kan hyras ut kan du också debiteras för förlorad användning. Denna avgift tas ut av biluthyraren för att täcka inkomstförluster när fordonet är ur drift.

Vad händer om jag återlämnar bilen när kontoret har stängt?
Vissa biluthyrare medger att du lämnar tillbaka bilen när kontoret är stängt. Du bör emellertid vara helt införstådd med de risker som detta innebär innan du går med på det. Vi rekommenderar starkt att du alltid återlämnar ett fordon under normala öppettider.

Om biluthyraren låter dig återlämna bilen när kontoret är stängt är du fortfarande ansvarig för bilens skick tills en medlem av personalen kan genomföra en fullständig inspektion. Detta innebär att du ansvarar för kostnader för eventuella skador som orsakas när bilen är oövervakad. För att minska denna risk rekommenderar vi starkt att du fotograferar bilens insida och utsida när den är parkerad på återlämningsstället.

Efter hyresperiodens slut

När du återlämnat bilen kan du behöva betala ytterligare avgifter i samband med skador eller trafikförseelser. Om du bestrider dessa kostnader kan du be biluthyraren om stödjande dokumentation.

Hur man inlämnar klagomål

Alla biluthyrare har en särskild kundtjänstavdelning som hanterar klagomål på något steg i hyresprocessen. Olika biluthyrare föredrar olika kontaktmetoder: e-post, telefon eller rekommenderat brev. Läs på företagets webbplats för ytterligare information.

Boka en bil eller lastbil

 1. Hämtas

  Sverige

 2. Återlämnas

 3. Sök